“Onderweg stel ik mensen vragen en hun doorgaans enthousiaste antwoorden brengen mij weer op het spoor van interessante onderwerpen.”

Nissim Men

(Tel Aviv, 1960)

Nissim Men studeerde fotografie aan de Academy of Art and Design Bezalel in Jerusalem. Hij reisde naar en werkte op vele plekken in de wereld. Op dit moment woont en werkt de beeldend kunstenaar en fotograaf in Amsterdam.

Voor zijn project City portraits brengt Men meerdere dimensies van een stad samen in een tweedimensionaal beeld. Het verleden, het heden, de architectuur, de culturele ontwikkelingen en de bezienswaardigheden voegt hij samen tot een portret dat de sfeer van de stad uitdraagt. Men: “Door middel van archiefonderzoek en het lezen van documentatie bedenk ik welke objecten het karakter van de stad bepalen. Vervolgens wandel ik door de stad en maak veel foto’s. Onderweg stel ik mensen vragen en hun doorgaans enthousiaste antwoorden brengen mij weer op het spoor van interessante onderwerpen. Zo heb ik voor mijn portret van Groningen op de achtergrond bergen gemaakt van Groninger Koek en bij Zwolle heb ik de plaatselijke lekkernij van chocola erin verwerkt.” Na het fotograferen monteert Nissim de vele beelden aan elkaar en gebruikt historische cartografische tekeningen uit stadsarchieven om te laten zien hoe een stad in zijn tegenwoordige vorm gegroeid is.