Uit een verzameling van de gekste voorwerpen zoals toiletpapier rollen, bakjes en zoutpotjes komen zijn uitzonderlijke portretten tot stand.

Bernhard Pras

(Roumazières-Loubert – Frankrijk, 1952)

Bernard Pras groeit voor een deel op bij zijn grootmoeder, welke hem later in aanraking zal brengen met de kunstwereld. Pras studeert in 1974 af aan de Academie van Schone Kunsten in Toulouse en geeft daarna verschillende colleges over kunst.

Na jaren van expirimenteren introduceert Pras eind jaren ’80 de aquagravure techniek. In zijn gespecialiseerde studio ontvangt en ontmoet hij de meest beroemde kunstenaars vanuit heel de wereld (waaronder Corneille), die onder zijn toeziend oog de meest bijzondere Aquagravures produceren.

In de jaren ’90 maakt Pras zijn eerste materiële opstellingen. Deze bestaan uit een verzameling van verschillende voorwerpen, waarvan hij vervolgens foto’s maakt. Pras’ opstellingen vinden hun inspiratie de kunstgeschiedenis (Crucifixion, Van Gogh) maar ook in de huidige maatschappij (Albert Einstein, Mickey Mouse, Marilyn Monroe). Pras vervangt kwast en kleur door voorwerp en materie en geeft een eigen interpretatie aan kunst. Uit een verzameling van de gekste voorwerpen zoals toiletpapier rollen, bakjes en zoutpotjes komen zijn uitzonderlijke portretten tot stand.